Sådan vælger du den rigtige Airtrack

Find den rette løsning til din forening 

Når det er tid til at udskifte den gamle springbane, er det vigtigt ikke blot at vælge en Airtrack med samme længde som tidligere. Før vi dykker ned i, hvilken Airtrack der passer bedst til jeres behov, lad os gennemgå historien og udviklingen af Airtracks. 

Hvad er en Airtrack? 

En Airtrack er en oppustelig lufttæt springbane med et konstant lufttryk, designet til gymnastik og flere andre sportsgrene. Tykkelsen på en Airtrack varierer fra 10 cm til 33 cm, og overfladen er i dag fuldstændig flad. PE-redskaber introducerede som de første Airtrack'en i 1995. Airtracken var dengang 50 cm høj og blæseren skulle konstant køre. Forløberen for Airtracken, som vi kender i dag, blev opfundet i 1997 og produceret af lufttæt materiale. Airtracken blev hermed lufttæt og skulle nu ikke stå med blæser tilknyttet konstant. Højden var 30 cm. I 2007 komme Dobble Wall Fabric på markedet og dette gør at vi nu kan produicere Airtracks med en højde på 33 cm med bredder på 2,80 meter.  

Nutidens Airtracks: Hvilken type skal du vælge? 

Dagens Airtracks findes i højderne 10, 15, 20, 30 og 33 cm. Men hvordan vælger du den rette tykkelse og længde til din forening?


Vigtige overvejelser man skal gøre sig før køb af Airtrack:

  • Hvilken aldersgruppe skal den bruges til? 

  • Hvad er gymnasternes niveau? 

  • Skal Airtrack'en kunne ligge fremme hele tiden, eller skal den pakkes væk efter brug? 

  • Hvem står for opstilling og nedtagning?



Valg af tykkelse på Airtracks

10 cm og 15 cm

Disse tykkelser er ideelle til private brugere eller som tekniske stationer i gymnastikundervisningen. De er budgetvenlige, lette at håndtere, og fylder minimalt, når de er pakket sammen. Selvom de er lavere end traditionelle Airtracks, er de ekstremt praktiske til opbygning af udfordrende og kreative opstillinger og teknikstationer. 

20 cm

Perfekt til leg og sjov, især for SFO'er eller foreninger, hvor fokus er på underholdning og børne-/juniortræning. Denne tykkelse er let at håndtere, men vær opmærksom på, at den ikke altid passer optimalt sammen med standard landingsmåtter, som har en højde på 30 cm.

30 cm og 33 cm

Når det kommer til seriøs gymnastik, er disse tykkelser det foretrukne valg. Selvom der kun er en forskel på 3 cm, kan det mærkes ved højt springniveau. Airtracks på 30 cm er ofte billigere og mere stive, mens 33 cm-versionen tilbyder bedre fleksibilitet og komfort, især ved avancerede spring. 

Valg af længde 

Tidligere var 12-15 meter standardlængden på Airtracks, men det har ændret sig. En bane på 15 meter kan veje omkring 170 kg, hvilket gør den svær at håndtere. Derfor anbefaler vi ofte at købe to kortere baner, fx på 7,5 meter, som kan kombineres og samles med en velcroovergang. Dette giver stor fleksibilitet, så du kan oprette flere teknikstationer eller en lang bane alt efter behov. 

For foreninger med mindre avancerede spring

En springbane på 9 meter kan være tilstrækkelig for de fleste, eventuelt med en tilløbsbane for at få ekstra højde. 

For foreninger med mange gymnaster

To springbaner på 7,5 eller 9 meter kan være at foretrække, da det både giver mulighed for at have flere baner og holde træningen effektiv med flere teknikstationer samt stadig have mulighed for at lave en lang bane samlet med en velcroovergang. 

For foreninger med avancerede gymnaster

Springbaner på over 15 meter kan være nødvendige, men typisk vil disse foreninger også have flere Airtracks for at opretholde fleksibiliteten og flowet i træningen.